Mijn honden

Een vurig temperament…

Laat u niet misleiden door uiterlijkheden! Yorkshire terriërs kunnen fel zijn als leeuwen! Als levendig, enthousiast en ondeugend hondje, kan een Yorkshire zich nu eens gedragen als een wildebras, dan weer als een braaf speelkameraadje en soms ook als een verdraaid koppig en eigenzinnig baasje.

Daarbij is het dier nog behoorlijk stoutmoedig ook; hij aarzelt geen seconde om het op te nemen tegen veel grotere soortgenoten. Maar ondanks zijn stormachtige buien is de Yorkshire vooral pienter, aanhankelijk en onvoorstelbaar lief voor zijn baas.

Zijn loyaliteit is naar de baas toe onbegrensd. Denk trouwens niet dat deze hond dagenlang lekker ligt te niksen op de bank! De Yorkshire zal zijn oorsprong altijd trouw blijven en u altijd volgen als een ware atleet. Onvermoeibaarheid en overmoedigheid zijn karaktertrekjes om goed rekening mee te houden.

(bron: Royal Canin)
.

De rasstandaard zoals die door de Raad van Beheer en de Fédération Cynologique Internationale is erkend.

Algemene uiterlijke raskenmerken:
Langharige gezelschapshond met een volkomen rechte en gelijkmatig afhangende zijdeachtige vacht. De scheiding loopt vanaf de neus tot aan de staart. Het is een zeer compacte en welgevormde hond. De romp met middelmatig geronde ribben heeft een lengte/hoogte verhouding die met elkaar in overeenstemming is. Het gewicht ligt rond de 3,2kg en de schofthoogte is ± 23cm.

Hoofd:
Een vrij klein en vlak hoofd. De schedel is niet te zwaar of te rond. De snuit is niet te lang en de neus is volkomen zwart. Het hoofdhaar is lang en heeft een goudbruine kleur. Nabij de ooraanzet en de snuit is de kleur dieper. Het hoofdhaar mag zich niet uitstrekken over de nek en andersom mogen zich op het hoofd geen zwarte of donkere haren bevinden.

Ogen:
Donkere en pientere ogen die recht vooruit kijken. Ze zijn van gemiddelde afmeting, mogen niet uitpuilen en de randen van de oogleden dienen donker van kleur te zijn.

Oren:
Niet te grote rechtopstaande en niet te ver uitelkaar staande V-vormige oren die bedekt zijn met een roestbruin kleurige tan. De oren zijn niet gecoupeerd.

Mond:
De kaken dienen van gelijke lengte te zijn met een compleet en goed sluitend schaargebit. Een ontbrekend element vanwege een ongeval of om medische reden geldt niet als een fout.

Achterhand:
Van achter gezien rechte benen, middelmatige hoeking van de knie en begroeit met een warme goudkleurige tan die vanaf de aanzet naar de punten toe lichter van kleur wordt. De tankleur mag niet hoger reiken dan de knie. De voeten zijn net als bij de voorpoten rond met zwarte nagels.

Gangwerk:
Tijdens de gang is de rug in een rechte lijn en de benen worden recht vooruit geplaatst. Het hoofd wordt met veel bravoure fier gedragen tijdens een elegante gang.

Vacht:
De vacht mag niet wollig of gekruld zijn. Het haar voelt iets koud aan en valt in een vloeiende beweging naar beneden. De kleur is op de rug staalblauw en loopt van achterhoofd tot de staartaanzet. Hierin mogen zich geen anders gekleurde haren bevinden. De beharing op de borst is lichtrood en loopt aan de onderzijde van de poten over in goudblond. Alle tan haren zijn aan de wortel donkerder en worden naar het uiteinde toe lichter van kleur. De Yorkshire terriër kent geen ruiperiode.

Comments are closed.